Organisationer som stödjer idrotten

Det finns en hel del personer och organisationer som stöttar idrotten i Sverige. Detta inkluderar såväl allmänheten som kändisar och även kungafamiljen (hovet). Anledningarna kan vara flera och man kan göra det både för välgörenhet och för egen vinning genom att investera i föreningens aktier.

Vad är välgörenhet inom idrotten?

Oftast skänks pengar till föreningar som har haft det kämpigt ekonomiskt eller har aktiva idrottare som exempelvis drabbats av en svår sjukdom eller olycka. Det kan också handla om att skänka pengar till föreningar som inkluderar människor som kommer från en problematisk bakgrund, exempelvis Gatans Lag i fotbollen.

Rika föreningar brukar tvärtom själva skänka pengar till välgörande ändamål. Många fotbollsklubbar såsom Manchester United och Paris Saint-Germain anordnar galor och låter spelarna träffa sjuka barn på sjukhus. Det är både en fin gest och gör att klubbarnas good will-värde ökar.

Målet med välgörenhet är inte att göra den mottagande parten rik utan att istället bidra med ett gediget startkapital. För ett barnsjukhus räcker inte en miljon länge men en miljon extra i budgeten gör ju att sjukhuset kan slappna av lite mer i sin planering.

Spelbolag och Svenska Spel

Såväl Svenska Spel som olika spelbolag har valt att både på gräsrotsnivå och högsta professionella nivå stötta idrotten. De sysslar dock inte med välgörenhet i sin rena form utan en viss procent av intäkterna de får från spelande kunder går till välgörenhet. De skänker alltså inte befintligt och eget kapital.

Idrottsgalan

Idrottsgalan och fotbollsgalan brukar skänka pengar till olika föreningar som har det tufft antingen ekonomiskt eller rent socialt.

Kändisar

Kändisskap medför ofta många fördelar, en av dem är ofta rikedom rent monetärt. Listan över kändisar som skänker pengar är diger. Allas vår Zlatan Ibrahimovic har exempelvis skänkt 1 miljon kronor till ett sjukhus som stöd under pandemin Covid-19. Bill Gates har genom sin stiftelse skänkt miljarder kronor till välgörande ändamål.